Permanente ontharing

Ongewenste haargroei verwijderen kan nu makkelijker en aangenamer dan ooit! Het meest innoverende, gepatenteerde VPL-systeem van de Energist-Ultra is de efficiëntste, veiligste, snelste en meest aangename permanente ontharingsmethode.

Wat is VPL™?

VPL™: variable pulsed light (variabel gepulseerd licht)

VPL vertegenwoordigt de volgende generatie binnen de technologie van effectieve permanente ontharing. VPL is dan ook het resultaat van jarenlange research uitgevoerd door een team van medische laserspecialisten van Energist Ltd. in Swansea, Engeland.De recente technologische ontwikkelingen tonen aan dat VPL veiliger is en betere resultaten geeft dan de bestaande ontharingslasers en IPL-systemen.Zowel laser, IPL- en VPL-systemen gebruiken gepulseerd licht om de groeicellen van de haren te vernietigen. Hierbij wordt een techniek gebruikt die bekend is als Selectieve Photothermolysis, of eenvoudiger gezegd, selectieve verhitting door de absorptie van licht.

De Energist-Ultra onderscheidt zich echter van de andere systemen door het unieke VPL-systeem:

VPL betekent dat elke lichtflits bestaat uit een reeks miniflitsen, micropulsen genaamd, waarvan, afhankelijk van het huidtype, kan gekozen worden tussen 2 tot 15 micropulsen, met een duur van 7 tot 385 milliseconden binnen één flits.

Dit heeft als grote voordeel:
1) De temperatuur in de haren kan veel hoger opgedreven worden, zonder dat de huid mee opwarmt. Hierdoor worden veel meer haargroeicellen per behandeling uitgeschakeld waardoor men minder behandelingen nodig heeft,
2) Veilig voor de huid,
3) Ook fijne haren verdwijnen,
4) Mensen met een donkere huid kunnen behandeld worden,
5) Minder donkere haren kunnen behandeld worden,
6) De behandeling is nagenoeg pijnloos,
7) Permanente ontharing wordt een stuk minder duur omdat er minder sessies nodig zijn

Hoe verloopt de behandeling?
De haren van de te behandelen zone worden afgeschoren, zodat er enkel stoppeltjes overblijven. Dit is nodig om een betere geleiding van het licht te verkrijgen. Dan wordt een laagje geleidende en koelende gel aangebracht. Daarna wordt de lichtflitsbehandeling uitgevoerd. Binnen 2 à 4 weken zullen de meeste haren welke in de groeifase waren uitgevallen zijn.

Hoe lang duurt een behandeling en wat voel je?
Elke flits duurt enkele milliseconden en geeft een licht tintelend gevoel. Een groot aantal haren worden in één enkele flits vernietigd. Daardoor is de behandeling vrij kort. Een bovenlip bijvoorbeeld duurt slechts enkele minuten, een been amper een half uur.

Kunnen alle haren behandeld worden?
Voor alle lichtsystemen geldt: donkere haren op een witte huid zijn het makkelijkst te behandelen. De Energist-Ultra-VPL heeft echter speciale programma’s voor lichtgekleurde haren en voor donkere huidtypes, zodat ook deze met succes kunnen behandeld worden. Toch blijft altijd gelden: de haren moeten donkerder zijn dan de huid om goede resultaten te bekomen.

Wat met witte en blonde haren?
Firma’s of behandelaars die beweren wel witte of lichtblonde haren te kunnen behandelen met een lichtontharingssysteem (eender of het een laser of een IPL-systeem betreft) hebben het systeem blijkbaar niet begrepen. Het licht wordt namelijk alleen maar aangetrokken door alles wat donker is en wordt teruggekaatst door alles wat wit is..

Kunnen alle haren in één keer vernietigd worden?
Enkel de haartjes die in de eerste groeifase zitten kunnen vernietigd worden. Dit is maximaal 20 tot 25 %. Daardoor moet u verschillende keren terug komen.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?
Het aantal behandelingen is afhankelijk van de haarkleur, de huidskleur, de dikte en de dichtheid van de haren en van de plaats van de haargroei. Per behandeling worden gemiddeld 15 à 25% van de totale beharing permanent verwijderd.
Hoeveel behandeling iemand nodig heeft hangt ook af van het beoogde resultaat. Compleet haarloos zijn is meestal een niet realistische verwachting. Er zullen altijd wat resthaartjes en donshaartjes (vellushaartjes) overblijven. Ook dient men er rekening mee te houden dat de hormoonhuishouding te allen tijde voor enkele nieuwe haren kan zorgen (vooral in het gelaat), welke eventueel met een onderhoudsbeurt te verwijderen zijn.
In de medische rapporten spreekt men van succesvolle permanente ontharing wanneer men 80 à 90% haarreductie constateert. Met de Energist-Ultra krijgt men een dergelijk resultaat al na gemiddeld 3 à 6 behandelingen, bij donkere haren (bevatten eumelanine) op een lichte huid. Blonde en rode haren (bevatten pheomelanine) zullen gemiddeld meer behandelingen nodig hebben evenals donkere huidtypes.
Opgelet! Om optimaal rendement te hebben is het zeer belangrijk dat de huid niet gebruind is vóór elke sessie, door zon of zonnebank. Bruinen zonder zon (met een self-tan product) mag wel, maar dient ook nagelaten te worden vanaf 10 dagen vóór elke behandeling.


Zijn er speciale voorzorgen nodig? Ja!

1) Epileren: het is belangrijk om minstens vanaf 4 weken voor de behandeling in het gelaat geen haren meer uit te trekken, hetzij met pincet, ontharingswas of andere systemen. Voor het lichaam dient u minstens 8 weken voor de behandeling te stoppen met epileren. Scheren, knippen of ontharingscrème (vb. Veet) mag wel. Door uit te trekken kunnen haren voor enige tijd schijnbaar verdwenen zijn. Ze zijn echter niet vernietigd maar in een traumatische fase gebracht, welke tot +- 8 maand kan duren. Afwezige haren kunnen met geen enkel systeem van duurzaam ontharen (naaldepilatie, laser, IPL of VPL) behandeld worden; we moeten wachten tot de haren weer in de groeifase zijn.

2) Zon en zonnebank: permanente ontharing en een gebruinde huid gaan niet samen! Hoe meer de huid haar natuurlijke huidskleur benadert hoe beter. Als uw huid gebruind is door zon of zonnebank dient u enkele weken te wachten alvorens te starten. Op een gebruinde huid is het rendement van een behandeling heel wat zwakker omdat we de energiesterkte dienen aan te passen en bovendien riskeert u pigmentverschuivingen te krijgen als u de nodige wachttijd niet respecteert.( Om een gebruinde huid sneller haar oorspronkelijke kleur terug te laten krijgen, kan men regelmatig een peeling product gebruiken al of niet in combinatie met een blekingsproduct.) Ook na de behandeling dient men minstens 2 weken zonnebank te vermijden op de behandelde zones en bij zonnig weer de huid te beschermen met een zonneproduct met minstens beschermingsfactor 30.

3) Bleken: als men de haren bleekt met een blekingsmiddel dient men hiermee te stoppen minimum 2 weken voor de behandeling.


Veroorzaakt scheren stuggere haargroei?
Wetenschappelijk stelt men niet vast dat knippen of scheren van haren (welke bestaan uit dood haarschubmateriaal), enige informatie zou kunnen doorgeven aan de haarfollikels om dikkere en stuggere haren te produceren. Dr. Serge Coopman – Dermatoloog, schrijft in zijn boek Heelhuids: “Het is een mythe dat de haren door het scheren feller zouden teruggroeien. Haar is immers geen gazon dat beter groeit naarmate je het vaker maait! Het is enkel zo dat de afgeschoren uiteinden wat stugger kunnen aanvoelen.” Vaak wordt ten onrechte gedacht dat scheren de haren sterker maakt, omdat scheren in ons denken geassocieerd wordt met baardgroei en mannelijkheid, en omdat direct na scheren de haaruiteinden stomp en stoppelig aanvoelen. Dit komt omdat na scheren (of knippen) de haren hun fijne puntje kwijt zijn en u dan eigenlijk het dikste gedeelte van de haren voelt. Geen nood, na enkele behandelingen zijn de haren verdwenen en de fijne lichte donsjes welke niet met lichtbehandeling te verwijderen zijn, hebben een korte levensduur .Na verloop van maximum een paar weken vallen ze uit, (rustfase), waarop een nieuwe groeifase volgt, waarbij ze weer een fijn, dun puntje hebben.

Hoe starten?
Tijdens een intake gesprek wordt u grondig geïnformeerd en wordt een analyse gemaakt van uw huidtype en haarkleur. (Haren niet vooraf scheren en zeker niet epileren.) Blijkt u in aanmerking te komen voor behandeling, dan krijgt u geheel vrijblijvend een prijsofferte (deze is afhankelijk van de oppervlakte van het te behandelen gebied). Tijdens dit informatiegesprek kan u een proefbehandeling ondergaan (ongeveer 5 cm²) op de door u gekozen zone. Deze proefbehandeling kost 20 € en wordt in mindering gebracht bij uw eerste behandeling.
Na 3 weken komt u terug om het resultaat van de proefbehandeling samen te beoordelen. Slaat de behandeling aan, dan kan u zelf kiezen wanneer u met de behandeling wenst te starten. Bent u of wij nog niet overtuigd, dan kan u gratis nog een proefbehandeling uitproberen.

Wat zie je na een proefbehandeling?
De eerste dagen groeien de haren gewoon door. Na 2 weken beginnen de haartjes uit te vallen en na circa 3 à 4 weken zijn heel wat haartjes verdwenen op het behandelde gebied. De haren welke zich in de anagene fase (groeifase) bevonden op het moment van de behandeling zijn permanent verwijderd.

Hoe frequent moet men behandeld worden?
Na de eerste behandeling zal een groot deel van de haren uitvallen. Van de haren welke in de groeifase waren zullen nog weinig haartjes terug komen. Pas wanneer de volgende lichting haren in de groeifase zijn, is het nuttig om opnieuw te behandelen. Voor het gezicht is dit meestal na 4 à 6 weken, voor het lichaam tussen de 8 à 12 weken; afhankelijk van de locatie.

Hoe definitief is definitief?
De haarfollikels die met het VPL-systeem vernietigd zijn, (vast te stellen door biopsie van de behandelde zone) kunnen nooit meer haartjes produceren. De groeicellen zijn “gecoaguleerd” wat betekent dat hun eiwitstructuren op microscopisch niveau onherstelbaar verkleefd zijn.

De langste groeicyclus van een haartje is +/- 8 maand, dus als de overbeharing na de laatste behandeling 8 maand weg blijft, zijn de haarfollikels welke actief waren tijdens de behandeling voorgoed vernietigd.
Hoewel blijvende permanente ontharing in veel gevallen mogelijk is, kunnen we niet garanderen dat er nooit meer één haar zal groeien. Er zijn helaas duizenden haarfollikels die inactief zijn, welke in een later stadium van ons leven actief kunnen worden door o.a. bepaald medicijngebruik, door wrijving of druk (zoals onder een gipsverband en onder riempjes van een helm), of door hormoonveranderingen zoals bij zwangerschap, menopauze of endocriene stoornissen.

Vanaf welke leeftijd kan men behandeld worden?
Kinderen hebben donsbeharing, vellushaartjes genaamd. In de puberteit gaan onder invloed van hormonen verschillende delen van het lichaam een sterkere beharing vertonen: de terminale haren. Op ongeveer 18- jarige leeftijd heeft deze verandering zich voltrokken. Als men vóór deze leeftijd start met permanente ontharing kan men verwachten dat nog niet alle terminale haren gevormd zijn en wat nog niet is kan ook niet verwijderd worden.

Haren op moedervlekken, kan je die behandelen?
Neen. Het licht wordt immers geabsorbeerd door het bruine pigment, eerder dan dat de haarwortel erdoor geraakt wordt. Er wordt altijd rond moedervlekken heen gewerkt . Desgewenst kunnen haren op moedervlekken verwijderd worden met elektrische naaldepilatie maar dan dient u schriftelijke toestemming mee te brengen van uw huisarts of dermatoloog.

Kan over ingegroeide haren heen behandeld worden?
Ja zeker! Ingegroeide haren en folliculitis (infectie van de haarzakjes) verdwijnen door behandeling met het VPL- systeem.

Wat zijn de contra indicaties voor VPL-behandeling?
1 ) Zwangerschap. Behandelen met VPL is weliswaar volstrekt ongevaarlijk, maar toch geven we er de voorkeur aan niet te behandelen tijdens zwangerschap om te vermijden dat -als er toevallig complicaties optreden- dit met de VPL- behandeling zou geassocieerd worden.
2 ) Epilepsie
3 ) Een voorgeschiedenis van lichtovergevoeligheid
4 ) Recentelijke zon- of zonnebankbruining
5 ) Keloïde (wild vlees) reactie van de huid na wondvorming
6 ) Pace-maker of inwendige defibrillator
7 ) Huidkanker
8 ) Gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor daglicht, dus ook voor licht in het spectrum van de Energist-Ultra-VPL. Dit kan het geval zijn bij de volgende preparaten:

-Roaccutane, Iso-tretoine/vit. A-zalf; tegen acné
-Bepaalde anti-depressiva
-St. Janskruid (Hypercum)
-Sommige antibiotica of peniciline
-Het is nuttig om bij medicijngebruik steeds de bijsluiter te raadplegen teneinde u ervan te vergewissen of het preparaat al dan niet lichtovergevoeligheid kan veroorzaken. Bij twijfel: raadpleeg uw arts.

Aandoeningen die positief reageren op VPL- behandeling:
-psoriasis
-acné
-eczeem
-pityriasis rosea
-rimpels en huidveroudering

Is de behandeling veilig voor huid en lichaam?
Ja, een behandeling met de Energist-Ultra is volkomen veilig. De VPL-methode is een door tal van dermatologen en laserwetenschappers beproefde methode en goedgekeurde techniek voor permanente haarverwijdering. De Energist-Ultra -VPL voldoet aan de strengste veiligheids- en kwaliteitsnormen, waaronder: ISO 9001:2000, ISO 13485:1996, Ukas, Directive 93/42/EEC, CE, en in Amerika het FDA- certificaat.
In de lichtflitsen zit absoluut geen schadelijke UV-straling, de schadelijke stralen van de zon en zonnebank. Evenmin produceert de Energist-Ultra onzichtbare straling, zoals bijvoorbeeld van een mobiele telefoon.
Bovendien is de VPL-methode zeer specifiek: de lichtenergie komt alleen daar waar het moet: in het pigment van de haren, maximaal circa 5,5 mm diep in de huid, en enkel als daar een haarworteltje zit wordt er warmte opgewekt.

Dankzij het unieke VPL-systeem is de Energist-Ultra het veiligste, efficiënte en snelste permanent ontharingssysteem dat er is.

De Energist-Ultra™ slaagt waar andere systemen falen